Fort van de Democratie 
DEMOCRATIEFABRIEK
V - LAB
     

Nieuwsbrief Stichting Vredeseducatie
Maart 2018 

   

Hoe kun je trots zijn op je (groeps)identiteit en tegelijk openstaan voor anderen?
Dat is het dilemma in de tentoonstelling
DNA van Limburg' en tijdens de studiemiddag Identiteit op 28 maart in Venlo.

 


http://img.ymlp21.com/k50b_DSC00857kl--2.jpg

 

‘Identiteit en jezelf zijn met anderen’

 

studiemiddag voor docenten, jongerenwerkers en beleidsmakers
Woensdagmiddag 28 maart 2018 van 13.00 – 16.30 uur
Limburgs Museum Venlo


Inclusief bezoek aan tentoonstellingen “Kruispunt Vrijheid” en “DNA van Limburg”.

  

http://img.ymlp21.com/k50b_naamloos1.png http://img.ymlp21.com/k50b_8215682--1.png 

Identiteit is alles wat we kregen bij onze geboorte, opgeteld bij alles wat we ervaren en geleerd hebben in het leven. Identiteit kun je duiden met geboortegrond, taal, geslacht, karaktertrekken en nog veel meer. We identificeren ons met groepen, met waarden, levensbeschouwingen, met een woonplaats, provincie of geboorteland.

Soms stellen groepen één stukje van hun identiteit centraal, zoals regio, gender of huidskleur. Dan kan identiteit, een bron van conflicten en polarisatie zijn. Dat zien we dagelijks om ons heen in de school en de samenleving.
 

 

Democratiefabriek bij Aventus ROC Apeldoorn
Succesvolle weken in Lochem en Eefde

De Democratiefabriek staat in de komende weken bij Aventus ROC in Apeldoorn. Enkele duizenden studenten zullen aan het programma deelnemen. De tentoonstelling is onderdeel van een project in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, met een debat en een workshop voor studenten en docenten over radicalisering.

De Democratiefabriek stond eerder in de gemeente Lochem, waar op twee plaatsen

800 kinderen en jongeren deelnamen aan het programma.

Gemeenteraadsleden brachten een bezoek aan de scholen en scholieren konden meestemmen voor een lokaal project.

Het is boeiend om te zien dat de Democratiefabriek steeds meer wordt ingebed in een

breder project, zodat de activiteiten elkaar kunnen versterken.
In Apeldoorn wordt de activiteit georganiseerd door docenten en studenten vanuit het ROC. In Lochem was het een welzijnsinstelling die het initiatief nam en verantwoordelijk was voor de organisatie.

Marjolein Roelofsen schreef een artikel over de Democatiefabriek in Lochem.
Wilt u het artikel ontvangen of heeft u interesse om de tentoonstelling ook in uw instelling te plaatsen? Neem contact met ons op, klik hier.

 http://img.ymlp21.com/k50b_IMG20180305190021resized20180308065327150--1.jpg  http://img.ymlp21.com/k50b_120214kbsdemocratie012bijsnijkl--1.jpg

 

Studenten maken filmpjes over Superdiversiteit

http://img.ymlp21.com/k50b_DSC01181--1.jpg http://img.ymlp21.com/k50b_DSC01211--1.jpg
Een twintigtal studenten Media en Cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht zal in de komende weken een filmpje maken over Superdiversiteit, bedoeld voor jongeren die hun opleiding aan het ROC volgen. Na een workshop over Superdiversiteit gingen de studenten aan de slag in het Fort van de Democratie. In de komende weken zullen zij in kleine groepjes een plan maken en dit verwerken in een korte film maken waarin één of meer aspecten van Superdiversiteit worden belicht. “Het is van belang dat studenten zich inleven in de concrete vraag van een instelling, die werkt vanuit een maatschappelijke betrokkenheid”, aldus Sanne Sprenger, praktijkdocent Film en Community Art van Media- en Cultuurwetenschappen. “Superdiversiteit is een betrekkelijk nieuw thema en we hebben er in Utrecht nu of later allemaal mee te maken.”

 

 http://img.ymlp21.com/k50b_vfondslogo2.png        http://img.ymlp21.com/k50b_GUlogorgb_18.jpg      http://img.ymlp21.com/k50b_180116VlablogoFCmtxtLcmyk--2.jpg


De Stichting Vredeseducatie kan haar projecten uitvoeren dankzij de bijdragen van fondsen, instellingen,

gemeenten en particuliere donaties. Het vfonds financiert het V-LAB waarin installaties en interactieve werkvormen worden ontwikkeld over Vrede, Vrijheid en Veiligheid voor musea en educatieve instellingen.