slidernw.gif

 

 Nederlandse en Roemeense jongeren in het Fort van de Democratie

Democracy here in Holland is so normal. But not everywhere in the world it is.

Door Marja Hanko en Jan Durk Tuinier

 

Onlangs bezochten jongeren van de Protestantse Kerk van Goor het Fort van de Democratie in Utrecht. Zij namen een groep jongeren uit Roemenië mee, waarmee ze al een aantal jaren contact hebben. De groep behoort tot een Hongaarse minderheid in Roemenië. Zij zijn trots op hun Hongaarse cultuur en gebruiken. Het is niet altijd gemakkelijk om als minderheid een eigen plek te hebben in de Roemeense samenleving.

 

De nuance wordt gezocht

 

Na de hartelijke ontvangst met stroopwafels en ander lekkers werd de Engels ondertitelde introductiefilm over onze geschiedenis met democratie en vrede gestart. Daarna werd intensief samen gewerkt in de interactieve tentoonstelling in de voormalige atoomschuilbunker.

 

Een Hongaarse Roemeen en een Nederlander vormden een tweetal en ginge met elkaar in dialoog. “Mag je alles zien op internet? Mag de overheid sommige dingen verbieden? Moeten mannen en vrouwen altijd gelijk behandeld worden?”

 

Soms sloeg de twijfel toe, de nuance werd gezocht. Ogen lichtten op bij mijn vraag: Jullie worden zelf als een minderheid gezien, hoeveel ruimte krijgen jullie in jullie land? Met opvallend veel respect gingen de jongeren met elkaar in gesprek. De gesprekken zorgden voor verdieping en meer begrip.

 

 

Reacties op een plakmemo

 

Tijd voor koffie, thee en evaluatie. Op een plakmemo werden de reacties verzameld: It was good to experience what are the pro’s en contra’s of democracy; I was surprised by the modern exhibition and the questions were really good; It was a good way to learn about our thoughts, of myself and others; I was challenged by the questions where you have to make a balance in freedom and rules, specially where they protect minorities.

 

“I don’t like the Roma People. But I try to accept them

 

Bij de nabespreking vertelde een meisje: “I don’t like the Roma People. But I try to accept them”. Je vrienden respecteren is niet zo moeilijk, maar juist de mensen die anders denken en zich anders gedragen, soms lijnrecht tegen je eigen normen en keuzen in, daar wordt het lastig. Deze deelneemster raakte de kern van de democratie:

verdraagzaamheid.

 

 

Verbindingen leggen

 

Het bezoek aan het Fort van de Democratie met deze uitwisselingsgroep was zeer geslaagd. Ontmoetingen, verbindingen leggen tussen mensen is de drijfveer van Wim de Jong, predikant in Goor en János Márton, predikant in Bonchida, Transsylvanië, Roemenië. “Wanneer we elkaar leren kennen en als we meer begrip voor elkaar krijgen, kunnen we elkaar niet meer als vijand zien”.

 

 

Uitwisselingsgroepen van kerken, gemeenten, instellingen en scholen zijn van harte welkom op het Fort van de Democratie.