slidernw.gif

 

Vernieuwing werkvormen en thema’s Fort van de Democratie

In het najaar van 2015 is de interactieve tentoonstelling grondig opgeknapt en van een tiental nieuwe werkvormen, thema’s en filmfragmenten voorzien. Er is een geheel nieuw certificaatapplicatie ontwikkeld i.s.m. Studio Louter. Hayo van Gemerden was verantwoordelijk voor de vormgeving en productie. Het resultaat mag er zijn.

Nieuw thema’s
Aan de bestaande educatieve routes werden nieuwe thema’s toegevoegd, zoals onder andere over de rol van de overheid. Waar moet de overheid voor zorgen? Zwemles, veiligheid, onderwijs, belasting op vet eten, alcoholverbod onder de 18 jaar enz.

De jongeren krijgen feedback op hun keuzen. Wanneer de overheid voor alles moet zorgen, betekent dit hogere belasting voor de burgers. Veel verantwoordelijkheid bij de burger betekent lagere belasting, maar dan moet de burger veel voorzieningen zelf (kunnen) betalen.

In een andere nieuwe werkvorm gaat Gouden Piet in discussie met vijf Zwarte Pieten. Alle argumenten passeren de revue en de jongeren wegen: welke argumenten voor en tegen spreken mij het meeste aan?

Vier verhalen van vluchtelingen uit 1914, 1944, 1994 en 2014 worden verteld in collages. Daaronder hun bagage. Door scherp te kijken, ontdek je welke bagage bij welke vluchteling hoort. Daarna worden de jongeren geconfronteerd met tien argumenten voor of tegen de opvang van vluchtelingen in hun wijk of dorp en krijgen ze feed back op hun keuzen.

 

De renovatie en vernieuwing van de tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:

vsbfonds-pay-off-rgb.jpg   

 

                                                     add   

 

 

                                                                                                        kfHein logo.jpg  

 

                                                                                                                             logo_Haella.jpg